DCpearls 2017

DCpearls 2017

DCpearls 2017

What inspires you? DC Pearls 2015, Gala/Award Show

Nieuws

Vacature: Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog – Mental Health Caribbean

MHC_vacature

Mental Health Caribbean (MHC) verzorgt de geestelijke gezondheidszorg op Caribisch Nederland. Zo hebben we op Bonaire onder andere een behandelaanbod ontwikkeld en geïmplementeerd dat zich richt op de psychologische aspecten en gevolgen van lichamelijke ziektes. Voor dit aandachtsgebied medische psychologie zijn we momenteel op zoek naar een leergierige en gepassioneerde collega in de functie van:

 

Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog

(standplaats Bonaire voor 32 tot 40 uur per week)

Wat ga je doen?

Je gaat deelnemen aan de opleiding Gezondheidszorgpsychologie welke zal worden uitgevoerd door opleidingsinstelling RINO Zuid. De opleiding vangt aan op maandag 18 november 2019 op Bonaire en duurt 2,5 jaar. Binnen deze periode zullen 6 blokken cursorisch onderwijs worden gegeven op Bonaire, Aruba en Curaçao. In het kader van de opleiding neemt de kandidaat de bijbehorende reis- en verblijfkosten voor haar rekening. MHC draagt zorg voor de opleidingskosten. Daarnaast vindt de opleiding plaats onder werktijd m.u.v. de voorbereidingstijd.

 

Naast je opleiding en de praktijkervaring die je opdoet als GZ-psycholoog verricht je de volgende werkzaamheden:

 • Je werkt met volwassenen op de locatie van MHC of de locatie van Bon Bida Bonaire.
 • Je verricht algemeen of specifiek onderzoek door middel van het afnemen van diagnostische testen, het voeren van persoonlijke gesprekken en systematisch dossieronderzoek. Je legt hierbij de resultaten vast in een diagnose en indicatiestelling voor de behandeling.
 • Je stelt behandelplannen op en komt in overleg met de cliënt en diens systeem tot een behandelovereenkomst.
 • Je voert therapeutische gesprekken, zowel individueel als in groepsverband.
 • Je bewaakt de voortgang van de behandeling en toetst deze aan de vooraf opgestelde einddoelen. Daarbij voer je tussentijdse evaluaties uit en stel je, indien nodig, het behandelplan bij. Ook stel je de eindevaluatie van de behandeling op.
 • Indien nodig verwijs je in- of extern naar een passende hulpverlener en intervenieer je in crisissituaties.
 • Je werkt onder supervisie van een GZ psycholoog.
 • Je draagt zorg voor een adequate registratie en dossiervorming, waaronder het opstellen van verwijsbrieven, behandelverslagen en rapportages uit.
 • Je neemt deel aan cliëntenbesprekingen en informeert collega-hulpverleners over de voortgang van de behandeling.
 • Je geeft consulten aan medewerkers van de eigen en andere instellingen over de mogelijkheden van psychologische behandelingen.
 • Je draagt bij aan beleidsontwikkeling binnen het vakgebied.
 • Je hebt het aandachtsgebied medische psychologie en maakt onderdeel uit van de vakgroep psychologie. Daarbij heb je de bereidheid breder inzetbaar te zijn.

Wat vragen wij van jou?

 • Je hebt een academische opleiding als psycholoog met een afstudeerrichting in het werkveld van de GGZ en/of verslavingszorg.
 • Je hebt psychodiagnostische kennis, zoals blijkt uit de Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) (of gelijkwaardige kwalificatie) en hebt psychodiagnostische vaardigheden verworven door middel van postacademische scholing. Zowel m.b.t. zorg voor volwassen als voor kinderen en jeugdigen.
 • Je beschikt over ruime kennis van psychopathologie.
 • Je beschikt over een LOGO-verklaring.
 • Je bent een pionier en in staat om in een niet gestructureerde werkomgeving overzicht te creëren en structuur aan te brengen. Je laat je niet van de wijs brengen als de paden niet uitgestippeld voor je klaarliggen.
 • Je houdt ontwikkelingen op het vakgebied bij en hebt interesse in het ontwikkelen van nieuwe behandelprogramma’s en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

 

Organisatie: Waar ga je aan de slag?

MHC ontwikkelt zich steeds meer naar een allround GGZ-instelling. We werken vooral ambulant in intensieve samenwerking met zowel verwijzers en ketenpartners als met het informeel steunsysteem van cliënten. De aard van de problematiek kan variëren van licht enkelvoudig tot zwaar en complex. Naast onze ambulante manier van werken, passen we maatwerk toe en stellen we onze cliënt centraal. En om dit te bewerkstelligen werken onze medewerkers met creativiteit, passie en doorzettingsvermogen.

 

Wat bieden wij?

De inschaling van de psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog is op basis van ervaring en kennis op FWG 60 minimaal $ 3.728,- en maximaal $ 5.424,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (40 uur). Het gaat om een aanstelling van 32 tot 40 uur per week voor onbepaalde tijd.

Verder bieden we een dynamische werkomgeving met ontwikkelmogelijkheden en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo draagt MHC ruim bij aan je pensioenopbouw en wordt er tegemoet gekomen in de eventuele verhuis- / emigratiekosten.

Interesse?

Heb je interesse in deze functie, stuur dan je sollicitatie en CV vóór maandag 30 september 2019 naar secretariaat@mentalhealthcaribbean.com

Indien je vragen hebt over de vacature kun je contact opnemen met Irene Neissen, GZ psycholoog: +31629052106. Heb je vragen over de procedure van de opleiding? Neem dan contact op met Carlijn Kanters, HR adviseur: +31651136329.

Bij gelijke geschiktheid genieten kandidaten uit het Caribisch Gebied of kandidaten die hun wortels hebben in het Caribisch Gebied de voorkeur.

Andere vacatures

Voor MHC zijn we met regelmaat op zoek naar meer enthousiaste, nieuwe collega’s! Kijk voor alle actuele vacatures op onze website: www.mentalhealthcaribbean.com/vacature

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

 

Vacature: Sociotherapeut (3x) – Mental Health Caribbean (MHC)

MHC_vacature

Mental Health Caribbean (MHC) zoekt  kandidaten voor de functie van Sociotherapeut. Geïnteresseerden dienen hun sollicitatie en curriculum te mailen naar secretariaat@mentalhealthcaribbean.com. Sluitingsdatum is woensdag 25 september 2019.

Mental Health Caribbean (MHC) verzorgt de geestelijke gezondheidszorg op Caribisch Nederland. Op Bonaire heeft MCH vorig jaar een behandelcentrum geopend voor de zorg aan kinderen en jeugdigen (genaamd Hi5), een unicum voor het Caribisch gebied. Het aanbod van Hi5 richt zich op kinderen en jeugdigen met een psychiatrische of psychische kwetsbaarheid en hun gezin/familie. Om het team te versterken zijn we voor Hi5 op zoek naar drie enthousiaste en bevlogen collega’s in de functie van:

Sociotherapeut (3x)

(40 uur per week. Standplaats: Bonaire)

Wat ga je doen?

Je ondersteunt en begeleidt individuele en/of groepen cliënten kinderen en jeugdigen (0-18 jaar) -en het gezin waar ze deel van uitmaken- met als doel klachtenvermindering, hun te leren omgaan met hun problematiek, weerbaar te maken en perspectief te geven. Dit doe je door:

 • Informatie te verstrekken en oriënterende gesprekken te voeren met potentiële cliënten en verwanten over het dienstverleningsaanbod van de organisatie.
 • Intakegesprekken te voeren en zelfstandig ambulante (en in de toekomst tevens klinische) behandelplannen op te stellen in overleg met de (hoofd)behandelaar.
 • Als persoonlijk begeleider op te treden voor bepaalde cliënten en in dit kader de coördinatie van het zorgproces te verzorgen.
 • Contact te leggen met het (zorg)netwerk van cliënten en te inventariseren hoe het (zorg)netwerk kan ondersteunen en betrokken kan worden bij de behandeling/begeleiding.
 • Individuele begeleiding te geven en behandelonderdelen uit te voeren waarin de nadruk wordt gelegd op symptoomvermindering en bevordering van de ontwikkeling van de cliënt op diverse levensgebieden.
 • Specifieke deelprogramma’s van het behandelplan uit te voeren, zoals psycho-educatie, emotieregulatietherapie en sociale vaardigheidstraining.
 • Samen te werken met sociotherapeutisch medewerkers naar wie je tevens een coachende rol hebt.

Wat vragen wij van jou?

 • Je beschikt over een afgeronde opleiding zoals SPH of MWD. Heb je een verpleegkunde achtergrond dan nodigen we je ook uit te solliciteren.
 • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring binnen de psychiatrie bij voorkeur op het gebied van kind en jeugd.
 • Je hebt kennis van de (complexe) doelgroep cliënten, groepsprocessen en coördineren van de zorg.
 • Je hebt kennis van en ervaring met de behandelmethoden binnen de psychiatrie.
 • Je beschikt over culturele sensitiviteit waardoor je kunt omgaan met cliënten van verschillende etnische achtergronden.
 • Je spreekt Papiamentu en Nederlands óf bent bereid om Papiamentu jezelf snel eigen te maken. Het spreken van Engels en/of Spaans is een pré.
 • Je hebt een flexibele werkhouding.

Waar ga je aan de slag?

MHC ontwikkelt zich steeds meer naar een allround GGZ-instelling. We werken vooral ambulant in intensieve samenwerking met zowel verwijzers en ketenpartners als met het informeel steunsysteem van cliënten. De aard van de problematiek kan variëren van licht enkelvoudig tot zwaar en complex. Naast onze ambulante manier van werken, passen we maatwerk toe en stellen we onze cliënt centraal. En om dit te bewerkstelligen werken onze medewerkers met creativiteit, passie en doorzettingsvermogen.

Het team Kind en Jeugd heeft als ambitie te bevorderen dat alle kinderen en jeugdigen een eerlijke kans krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen tot veerkrachtige volwassenen. Tot nu toe hebben we ons voornamelijk gericht op ambulante diagnostiek, behandeling, individuele steunende en structurerende begeleiding, ouderbegeleiding, systeemtherapie en consultatiefunctie bij ketenpartners. In 2019 zal de focus liggen op de verdere ontwikkeling en gefaseerde uitbreiding van het behandelaanbod door middel van het aanbieden van groepsbehandelingen, psychoeducatie, een sport- en een muziekgroep. Hoewel de nadruk op het ambulante traject zal blijven liggen wordt tegelijkertijd gewerkt aan de voorbereidingen voor opnamemogelijkheden. “Building on Fair Chances for All Youth”

Wat bieden wij?

De inschaling van de Sociotherapeut is op basis van kennis en ervaring op FWG 50 minimaal
$ 2.923,- en maximaal $ 4.065,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (40 uur). We bieden een jaarcontract waarbij een vaste aanstelling op termijn tot de mogelijkheden kan behoren.

Verder bieden we een dynamische werkomgeving met ontwikkelmogelijkheden en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo draagt MHC ruim bij aan je pensioenopbouw en wordt er tegemoet gekomen in de eventuele verhuis- / emigratiekosten.

Kom je ons team versterken?

Heb je interesse in deze functie, stuur dan je sollicitatie en CV vóór donderdag 26 september 2019 naar secretariaat@mentalhealthcaribbean.com .

Indien je vragen hebt kun je contact opnemen met Signalda Domacasse, teamleider, door een e-mail te sturen naar signalda.domacasse@mentalhealthcaribbean.com .

Bij gelijke geschiktheid genieten kandidaten uit het Caribisch gebied of kandidaten die hun wortels hebben in het Caribisch gebied de voorkeur.

Andere vacatures

Voor MHC zijn we met regelmaat op zoek naar meer enthousiaste, nieuwe collega’s! Kijk voor alle actuele vacatures op onze website: www.mentalhealthcaribbean.com/vacature

Afdelingshoofd Landfill & Overslagstation standplaats Curaçao – Selikor N.V.

Logo selikor_sm_footer

In opdracht van Selikor N.V. zoeken wij kandidaten voor de functie van Afdelingshoofd Landfill & Overslagstation. Geïnteresseerden dienen hun sollicitatie en curriculum te mailen naar msparen@selikor.com. Sluitingsdatum is zondag 4 augustus 2019.

 

VACATURE AFDELINGSHOOFD LANDFILL & OVERSLAGSTATION

Selikor NV is het afvalverwerkingsbedrijf van Curaçao, op weg om de grootste van de regio te worden. De focus voor de komende jaren ligt op een duurzame en geïntegreerde aanpak om afval te verwerken. Het creëren van een gezondere leefomgeving is het doel. Per jaar wordt rond de 80 duizend ton afval ingezameld. Zowel bij huishoudens als bij bedrijven. Dit afval komt terecht op de Landfill.

Voor de afdeling Landfill & Overslagstation zijn wij op zoek naar een Afdelingshoofd (full time). Jouw standplaats wordt Malpais en je bent verantwoordelijk voor de aansturing van ongeveer 35 medewerkers. Als Afdelingshoofd heb je een dynamische en veelzijdige functie waarbij je verantwoording krijgt over het managen van de uitvoering van de operationele en logistieke processen op de locaties Landfill en Overslagstation. Je bent daadkrachtig, integer en weet een energiek team neer te zetten.

 

Omgeving

Op de afdeling Landfill & Overslagstation wordt het afval ingezameld en verwerkt conform geldende acceptatievoorwaarden. Deze voorwaarden zijn herleid uit de hindervergunning en de geldende ISO 14001 milieurichtlijnen. Ook het dagelijks afdekken van het aangeboden afval en het beperkt houden van het stortfront zijn gebaseerd op deze milieurichtlijnen. De afdeling bestaat uit één Afdelingshoofd, één Hoofduitvoerder, één Coördinator Weeghuis, Voormannen, Weegbrugbediendes, Chauffeurs en Helpers.

Werkzaamheden

 1. Mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van het jaarlijkse afdelingsplan en de implementatie daarvan.
 2. Toezien op de dagelijkse uitvoering van de bedrijfsprocessen binnen de afdeling.
 3. Motiveren, coachen en aansturen van het personeel.
 4. Verantwoordelijk voor de toegewezen budgetten en de bewaking hiervan.

 

Functie eisen

 • Afgeronde HBO Milieukunde opleiding of een HBO opleiding met een milieu achtergrond aanvullend met middelmanagement.
 • Kennis van afval wetgeving en ISO 14001 managementsysteem.
 • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheid van de talen Nederlands, Engels en Papiaments.
 • Kennis van computerprogramma’s zoals MS Office en Outlook.
 • Vaardigheid in het identificeren, aannemen, registreren, afvoeren en verwerken van afval.
 • Meerdere jaren leidinggevende ervaring in een coachende en situationele stijl.
 • Beschikt over de volgende competenties, daadkracht, integer, resultaatgericht, kostenbewust en milieugericht.

Informatie:

Het betreft hier een full time functie van 39,5 uur per week. De functie van Afdelingshoofd Landfill & Overslagstation heeft een maximum bruto salaris van 8.400 gulden. Voor nadere informatie over de functie kunt u contact opnemen met de heer Michael Sparen, HR Adviseur, op telefoonnummer +5999 4341360. Wij zien uw schriftelijke sollicitatie en curriculum vitae graag tegemoet, vóór 5 augustus 2019. U kunt uw sollicitatie mailen naar msparen@selikor.com

Jacinto Zimmerman ontvangt Prof Volunteer Award

IMG_3157 resize

Op 26 februari 2019 heeft de verblijde Eindhovenaar Jacinto Zimmerman zijn Pearls of the Dutch Caribbean award en oorkonde uit handen van Ocan bureau manager Cynthia Ortega-Martijn uitgereikt gekregen. Dat deed hij op het Stadskantoor van het gemeentehuis Eindhoven in het bijzijn van gemeenteraadsleden Jannie Visscher en Miriam Frosi en fractiemedewerker Sytze van der Veen.

De jury van de Pearls of the Dutch Caribbean Awards 2018 kende het ‘Prof Volunteer Award’ aan de zeer actieve genomineerde Zimmerman toe. Zimmerman kon tijdens de award ceremonie die op 20 oktober 2018 in Den Haag plaatsvond niet aanwezig zijn. De andere winnaars op die avond waren Soraima Martina (categorie All-round Volunteer), Maybell Manuel (categorie Innovative Volunteer).

Foto: Jacino Zimmerman links geflankeerd door raadsleden Jannie Visscher en Mirjam Miriam Frosi en rechts door fractiemedewerker Styze van der Veen en Cynthia Ortega-Matijn

Vacature: Finance Assistent – Cactus Accounting Services te Bonaire

logo CACTUS accounting services bonaire ocan caribiscb

 

Voor onze opdrachtgever CACTUS ACCOUNTING SERVICES N.V.  zijn wij op zoek naar kandidaten voor de functie van Finance Assistent Fulltime (40 uren per week) met als standplaats Bonaire (Caribisch Nederland).

Ben je een enthousiaste, kundige, energieke, innovatieve teamplayer met oog voor details die zich makkelijk thuis voelt in een dynamiek werkomgeving? Wil jij werken voor een duurzaam bedrijf, ben je een persoon die initiatief toont en er naar uitkijkt om afwisselende werkzaamheden te doen in jouw dagelijks werk? Ben jij een doorzetter en heb je een natuurlijke klantgerichte houding? Heb jij affiniteit  met Bonaire en/of de andere Caribische eilanden en wil je jouw carrière op Bonaire beginnen? Is jouw antwoord 100% ja op elk van deze vragen? Dan is deze functie zeker wat voor jou.

Functie omschrijving

 • De Finance Assistent is verantwoordelijk voor de correcte, volledige en tijdige verwerking van alle financiële transacties voortvloeiende uit klantenactiviteiten;
 • verzorgt de tijdige rapportage en voert ad hoc financiële analyses uit;
 • verzamelt, registreert, compileert en/of verifieert relevante data voor de administratie van klanten;
 • draagt zorg voor de betrouwbaarheid en effectiviteit van de data van interne controle bij klanten alsook voor de veiligheid en continue verbetering van klanten bedrijfsprocessen;
 • voert de debiteuren en crediteuren administratie uit;
 • maakt rapportage overzichten;
 • registreert de goederenstroom d.m.v. het beoordelen, het verzamelen en het verwerken van mutaties;
 • verzamelt en archiveert informatie;
 • controleert en verwerkt de grootboekmutaties.

 

Jouw profiel

 • Je hebt minimaal een Bachelor diploma in Accounting en/of bedrijfseconomie ;
 • je hebt minimaal 1 jaar relevante en praktische ervaring (niet alleen stage) in de administratieve en/of financiële sector;
 • je beheerst de Engelse-, Nederlandse- en Papiamentse taal goed in woord en geschrift. Spaans is een pré;
 • je hebt kennis van de MS-Office software pakketten, waarbij Word en Excel een vereiste is. Indien je beschikt over kennis van de software pakketten Quick Books en Payroll4 BES is dat zeker een pré;
 • je hebt uitstekende schrijfvaardigheid in Engels en Nederlands, wat zeer handig is om rapportages te kunnen uitvoeren;
 • in het algemeen beschik je over brede financiële kennis en praktisch ben je goed in staat deze toe te passen in de praktijk.

 

Wat wij bieden

Wij bieden jou een afwisselende fulltime job aan in een mooie kantooromgeving binnen onze unieke informele setting, met een relaxte werksfeer. Cactus Accounting Services is een solide organisatie, reeds 24 jaar ondersteunen wij onze klanten van diverse sectoren met hun financiële administratie. Wij zijn daarom resultaat georiënteerd en daarbij is tonen van initiatief en inzet van onschatbare waarde binnen de organisatie; het is de taal die we spreken met de klant.

Cactus Accounting Services is een onafhankelijke organisatie in de financiële sector. Wij bieden onze klanten een breed pakket van diensten aan waaronder: administratieve ondersteuning, voorbereiden jaarverslagen, verwerken en afhandelen van belastingzaken, en zorgdragen voor het voldoen aan compliance-voorschriften. Dit gebeurt op professionele wijze en met persoonlijke aandacht.

Wij bieden jou een uitdagende functie binnen een dynamische, Bonairiaanse organisatie met Caribisch en internationaal bereik. Naast een goed salaris zijn er volop mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling, een pensioenregeling en andere collectieve verzekeringen, en bovenal een prettige werksfeer.

Hoe kom je in aanmerking?

Vooral pasafgestudeerden die aan de start staan van hun loopbaan en affiniteit hebben met Bonaire worden nadrukkelijk uitgenodigd om te reageren. Stuur jouw CV met motivatiebrief  uiterlijk 1 maart 2019 op naar info@ocan.nl.

Voor informatie over de vacature kunt u contact opnemen met C.A. Ortega-Martijn telefoon 070-3803301 of mobielnr: 06-21703657.

Ocan’s Spotlight: Tishelle Daniel

Tishelle 300 x 300
Foto: Otti Thomas

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan plaatste in 2018 elke week één van hen in de Spotlight. In de laatste Spotlight aandacht voor Tishelle Daniel uit St. Maarten, basisarts en op weg naar haar specialisatie in oogheelkunde.

Auteur: Otti Thomas

“Al als kind wilde ik arts worden. Ik heb astma en ben een aantal keren opgenomen in het ziekenhuis, waarvan een keer met een longinfectie. Dat maakte indruk; de dokter die me beter maakte, maar ook de ervaring hoe het is om ziek te zijn als kind. Ik wilde dus kinderarts of longarts worden. Met een ministersplaats begon ik aan de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De eerste drie jaar bestonden vooral uit volgen van lessen en de laatste drie jaar uit het lopen van coschappen, waaronder twee stages in het ziekenhuis van St. Maarten. Vorig jaar haalde ik mijn diploma als basisarts, dus junior doctor. Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat mijn interesse bij oogheelkunde ligt. Ik hou ervan om te werken met medische apparatuur. Ik hou van operaties, zoals het aanbrengen van een nieuwe lens of de correctie van een ooglid. Bovendien kan ik mensen echt helpen, want iedereen vindt het belangrijk om goed zicht te hebben. Oogheelkunde heeft die combinatie van een praktische aanpak en hulp aan mensen. Het speelt mee dat oogartsen nodig zijn op St. Maarten. Op dit moment werk ik een dag per week op de afdeling oogheelkunde van het Haags Medisch Centrum en vier dagen in de ouderenzorg. Volgend jaar ga ik full time als basisarts werken in een kliniek voor oogheelkunde in Utrecht en me specialiseren. Ik ben dus bijna waar ik uiteindelijk wil zijn.”

 

Obstakels 

“Ik ben heel kritisch voor mezelf. Er waren meerdere momenten van zelfreflectie tijdens mijn studie. Op St. Maarten was ik een van de slimsten van de klas. In Nederland kwam ik terecht in een groep van 300 jongeren die allemaal het slimste van hun middelbare school waren. Ik moest eraan wennen dat ik opeens gemiddelde punten haalde. Soms zelfs beneden gemiddeld, want ik moest nog wennen aan zelfstandig wonen in een nieuw land met een andere cultuur en een andere taal. Veel Nederlandse studenten hadden een voordeel omdat hun ouders ook arts waren. Ik kwam naar Nederland als perfectionist, maar ik zou mijn studie niet gehaald hebben als ik dat was gebleven. Ik moest accepteren dat ik mijn best moest doen, maar niet perse de beste moest zijn.”

 

Dankbaar

”Mijn doorzettingsvermogen heb ik van mijn moeder en de focus van mijn vader. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik kon studeren en me tijdens mijn studie altijd gesteund. Als ik een tentamen niet meteen haalde, dan zou het wel lukken bij de herkansing. Ze zorgden dat ik jaarlijks naar St. Maarten kon. Aan het einde van mijn eerste jaar ging het zelfs om een extra ticket. Ik had namelijk twee herkansingen, waarvan ik er minstens een moest halen om naar het tweede jaar te kunnen. Maar ik had ook een ticket, die ik niet kon annuleren of omboeken. Nadat ik een herkansing haalde, hebben mijn ouders een nieuw ticket gekocht. Ik ben ook mijn vriend dankbaar. Acht jaar geleden kwamen we samen naar Nederland en inmiddels zijn we verloofd en wonen we samen. Met zijn positieve houding steunt hij me op momenten dat ik kritisch ben op mezelf.”

 

Helpen

”Ik voelde me na orkaan Irma schuldig dat ik niet kon helpen op St. Maarten, waar ik in augustus nog was geweest voor vakantie. Er was geen behoefte aan basisartsen en als gewoon vrijwilliger zou ik vooral een extra persoon zijn die eten, water en onderdak nodig zou hebben. Ik besloot uiteindelijk om vanuit Nederland te helpen. Ik was een van de personen waar mensen hulpgoederen naar toe konden sturen voor de actie Make St. Maarten Great Again. Die hulpgoederen hebben we verpakt in dozen en naar St. Maarten gestuurd. Het was inspirerend om te zien hoeveel we in een korte tijd konden organiseren. Overigens wil ik nooit meer meemaken dat er iets op St. Maarten gebeurt, terwijl ik hier ben.. Ik weet dat het raar klinkt, maar ik wil liever daar zijn.”

 

Inspiratie

“Wie veel krijgt, moet veel geven. Ik kreeg de kans om een opleiding te volgen en levenservaring op te doen buiten St. Maarten. Mensen met minder kansen moet ik dus helpen. Ik zie mezelf les geven op scholen. Niet alleen over oogzorg, maar breder over gezondheid en preventie. Dat ik terug ga naar St. Maarten is honderd procent zeker. Ik mis de sfeer en de cultuur. Natuurlijk gaat niet alles goed op St. Maarten, maar dat maakt ons juist sterker. We hebben veerkracht. In Nederland lijkt alles om werk te draaien en om de plannen voor volgende maand en volgend jaar. Om bewuster in het heden te leven, verdiep ik me in mindfulness. Op St. Maarten gaat dat vanzelf. Men focust op het heden en op familie. Tegelijkertijd is men op St. Maarten bang voor verandering. In Nederland is dat juist iets positiefs. Ik hoop dat ik die opvatting mee terug kan nemen.”

 

Advies 

“Groei vindt niet plaats in een rechte lijn. (Growth doesn’t happen in a straight line.) Dat is op dit moment mijn motto en mijn advies aan anderen. Het is normaal dat er tegenslagen zijn. Het enige dat je kunt doen is je doel voor ogen houden en ervoor gaan. Zelfs als je het eng vindt of als het de eerste paar keer niet goed gaat. Volhouden.”

Stichting Ocan ondersteunt Caribische Nederlanders bij het bereiken van hun individuele en gedeelde ambities en doelstellingen. ocan.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter.

 

Ocan’s Spotlight: Kizzy Janga

Kizzy Janga crop 300x 300
Foto: Kizzy Janga

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan plaatst dit jaar elke week één van hen in de Spotlight. Deze week Kizzy Janga, apothekersassistente en gepassioneerd danseres uit Bonaire.

Auteur: Otti Thomas

“Bonaire is mijn eiland, mijn parel. Mijn jeugd was geweldig. Er was geen noodzaak om snel op te groeien. Als tiener werd ik verkozen tot Miss Teen Bonaire, zodat ik mijn eiland mocht vertegenwoordigen en promoten in het buitenland. Op die manier ontdekte ik mijn liefde voor dansen en de Caribische cultuur. In Nederland zat ik acht jaar in het bestuur van Stichting Rinconlanda, die Dia di Rincon organiseert, en help ik de organisatie Ban Boneiru Bèk op de jaarlijkse Emigratiebeurs in Houten. We richten ons op mensen die een echte bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van Bonaire. Het promoten van Bonaire is erg leuk en een passie, maar het is nooit een carrièrekeuze geweest. Ik heb nooit aan die richting gedacht, omdat ik ook talent had voor scheikunde en een passie om mensen te helpen. Na de middelbare school koos ik de opleiding voor apothekersassistente. Eerst een jaar in Aruba en daarna in Nederland. Inmiddels werk ik bijna vijftien jaar bij een apotheek in Tilburg. Toen ik begon maakten we nog zelf medicatie en inmiddels zijn we meer bezig met administratie, maar ik kan mijn ei kwijt in andere dingen. Zo zit ik in het bestuur van de Apothekersassistenten Scholings Kring, ASK, voor de na- en bijscholing voor apothekers assistenten. Ook was ik begonnen aan de HBO-opleiding voor farmaceutisch consulente. Ik kan hem nu niet afmaken door bezuinigingen, maar ik ben vastberaden om hem in de toekomst wel af te ronden.”

 

Obstakel

“Het eerste jaar in Nederland was zwaar. Ik kwam zonder ondersteuning van de studentenorganisaties naar Nederland en kende eigenlijk niemand. Mijn broer studeerde wel in Nederland, maar liep net dat jaar stage in Spanje. Het was lastig om een kamer te vinden in Tilburg en te ontdekken hoe alles in Nederland gaat. Bovendien liep het fout met mijn studiefinanciering. Het lukte me niet om aan te tonen dat ik als kind van een alleenstaande moeder recht had op extra financiering. Bureaucratie. Ik had eigenlijk niet het gevoel dat men mij echt wilde helpen. Een aantal maanden had ik dus te weinig geld, waardoor het ook niet goed op school ging. Ik had een huurachterstand en moest stuivers tellen om rond te komen.

Mijn moeder voelde zich schuldig. Zij had me naar Nederland gestuurd om volwassen te worden. Ze vroeg of ik terug wilde komen naar Bonaire, maar ik wilde het niet opgeven. Mijn doel was het halen van een diploma. Zonder dat mijn moeder het wist, leende ik van een kennis geld voor de huur en ben ik gaan werken. Gewoon uitzendbaantjes. Ik ontdekte dat ik mijn opleiding ook kon combineren met werk, dus ik solliciteerde bij een apotheek en ging in de avonduren naar school. Versneld, in twee jaar tijd, haalde ik mijn diploma. Die ervaring heeft me hard gemaakt en vastberaden om te vechten voor mijn doel. Overigens kreeg ik nog hulp van een tante bij het vinden van een kamer. Ik zou oorspronkelijk in Utrecht gaan wonen. Gelukkig ging dat niet door, want in Tilburg heb ik kamer overgenomen van een jongen die later mijn man werd en de vader van mijn kinderen.”

 

Dankbaar

“Mijn moeder is mijn grote voorbeeld. Als alleenstaande moeder heeft als lerares altijd hard gewerkt Inmiddels is ze met pensioen, maar nog steeds wordt ze door veel mensen juffrouw genoemd. Ze blijft ook actief. Ze was betrokken bij het Pensioenfonds Caribisch Nederland en nu bij Ban Boneiru Bèk. Omdat ik inmiddels zelf moeder ben, begrijp ik veel beter voor welke uitdagingen zij stond. Mijn man is militair. Vooral als hij is uitgezonden, merk ik hoeveel energie en tijd het kost om goed voor een gezin te zorgen. Mijn man ben ik dus dankbaar voor zijn betrokkenheid en zorg. En het goede voorbeeld dat hij geeft aan mijn zoons.”

 

Inspiratie

“Dansen blijft een van mijn passies. Met een aantal moeder en studentes vormen we de dansgroep Vania Cariabe. We dansen een variatie aan cultuur dansen. Het zijn dansen die zich blijven ontwikkelen. Het is een uitlaatklep, want wie houdt er niet van om met zijn billen te schudden. Het is daarnaast mijn contact met mijn Bonairiaanse roots. Het is wie ik ben. Ik hou van vrolijkheid en vreugde. Toen ik net in Nederland was, moest ik echt eraan wennen dat ik iets meer ingetogen moest zijn. Het is niet gebruikelijk om goedemorgen of goedemiddag tegen iedereen te zeggen als je ergens binnenkomt. Maar in de apotheek zijn ze inmiddels aan me gewend. Cliënten vragen vaak specifiek naar dat vrolijke meisje.”

 

Helpen

“Als je elke dag iemand kan helpen en blij kan maken, waarom zou je dat dan niet doen? Iemand een paraplu lenen omdat als het hard regent. Maar ook in mijn werk. Ik vind het leuk en belangrijk om alle tijd te nemen voor cliënten van de apotheek. Daarom was de opleiding voor farmaceutisch consulente met vakken als anatomie en farmacologie interessant. Als je de kennis over cellen en hormonen combineert met kennis over medicijnen en de persoonlijke informatie van cliënten, dan kun je mensen veel beter helpen. Het wordt bijvoorbeeld duidelijk waar klachten over duizeligheid vandaan komen. Daarnaast is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin mensen over hun medicijngebruik durven te praten. Zeker op de eilanden is dat nog een taboe.”

 

Advies

“In het algemeen zou het fijn zijn als mensen wat toleranter naar elkaar zijn. Volg daarnaast je eigen passie en loop niet met anderen mee. Als je het gevoel hebt dat iets niet bij je past, vertrouw dat gevoel dan en kies ervoor om jezelf te zijn en te blijven. Ik waardeer het altijd als mensen dat doen, want dan voel je ook dat ze echt en oprecht zijn. En geniet van het leven. Carpe Diem.’’

 

Stichting Ocan ondersteunt Caribische Nederlanders bij het bereiken van hun individuele en gedeelde ambities en doelstellingen. ocan.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter.

Ocan’s Spotlight: Edrieënna Brandao

Brandao
Foto:
Edrieënna Brandao

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan plaatst dit jaar elk week één van hen in de Spotlight. Deze week Edrieënna Brandao uit St. Eustatius, student aan de lerarenopleiding voor Gezondheidszorg en Welzijn met een fascinatie voor onderwijs.

Auteur: Otti Thomas

“St. Eustatius is een paradijs. Dat waardeer ik nu meer dan als puber. Het heeft alles in zich om een Utopia te zijn, zeker in vergelijking met grotere landen. Na behalen van mijn HAVO-diploma op St. Eustatius volgde ik het VWO op Curaçao, waar ik trouwens officieel geboren ben. Het was niet wat ik had verwacht. Ik was onvoldoende voorbereid voor de stap van HAVO naar VWO. Er zaten gaten in mijn kennis en ik had de verkeerde studiehouding. Dus naast de gewone lesstof moest ik veel inhalen.

Ik had altijd interesse in het onderwijs, maar door mijn ervaringen als scholier besloot ik om iets anders te doen. Na het behalen van mijn VWO diploma wilde ik een tussenjaar. Ik werkte een jaar als assistent voor jeugd- en jongerenprojecten van de overheid op St. Eustatius. In 2015 probeerde ik psychologie aan de Universiteit Leiden. Na me twee jaar te vervelen in de bibliotheek, heb ik me aangemeld voor de opleiding Docent Gezondheidszorg en Welzijn. Toch weer het onderwijs. Het niveau spreekt me niet aan. Er wordt op het HBO niet stilgestaan bij ontwikkelingen binnen de onderwijswetenschap en er is geen ruimte voor diepe analyses. Maar ik ben blij met de mix van theorie en praktijk.

Ik heb twee rolmodellen, toevallig een op Curaçao en een op St. Eustatius. Ze zijn bevoegd en bekwaam op het gebied van onderwijs en zorg. Ze hebben alles onder controle als ze in mantelpak een vergadering bijwonen, maar ze kunnen makkelijk omschakelen en daarna bier drinken en domino spelen bij een snek. Ik wil net als zij ook zo makkelijk kunnen wisselen en met iedereen om kunnen gaan.”

 

Inspiratie

 

” Mijn interesse ligt bij het onderwijs. Wat werkt wel en wat werkt niet op St. Eustatius, in Europa of Amerika? Er wordt veel geld geïnvesteerd in onderwijs met de verwachting dat het goed is voor de kinderen, maar ik weet dat het beter kan. Op de middelbare school was ik het ‘slimme meisje’, maar ik had gewoon aanleg om toetsen goed te maken. Op de universiteit had ik opeens last van faalangst en raakte ik in paniek bij toetsen, zodat ik minder goede cijfers haalde. Ben ik dan opeens minder intelligent? Nee, er is geen relatie tussen aanleg om toetsen te maken en intelligentie. Hierna wil ik een masters in onderwijswetenschappen gaat doen. Mijn doel blijft dus om iets te betekenen voor het onderwijs. Het liefst op grote schaal, maar in ieder geval op mijn eigen eilanden. ”

 

Obstakel

“Studenten uit het Caribisch gebied zijn bijna gedoemd om te mislukken. Vol verwachting komen we aan in Nederland, maar we ontdekken snel dat onze voorbereiding onvoldoende was. De studielening is niet genoeg en we leven met de angst voor een hogere studieschuld als we van studie wisselen. We worden behandeld als idioot, omdat we de logica niet zien van het verschil tussen ‘de deur’ en ‘het deur’. Er zijn docenten die een verband zien tussen competentie en beheersing van de Nederlandse taal. Er zijn docenten die zeggen dat mensen in andere landen niet beter weten, terwijl ze dingen gewoon anders bekijken. Dit is het toppunt van arrogantie en het wordt structureel ontkent. Dit frustreert me enorm. Ik probeer niet elke keer in discussie te gaan. Ik zoek liever mensen op die op dezelfde frequentie zitten als ik. Ik denk dat iedereen dat nodig heeft. Het is makkelijker om dit leven te overleven als er mensen zijn die je begrijpen.”

 

 

Helpen

 

“Ik help graag. Niet perse omdat ik het goed wil doen, maar omdat ik wil dat dingen goed gaan. Mijn opleiding biedt weinig uitdaging, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden om met onderwijs bezig te zijn. Ik doe mee aan projecten van de stichting WeConnect, die jongeren helpt om met succes iets te betekenen voor de eilanden. Ik ben benaderd door een studenten vereniging, die studenten en young professionals stimuleert in hun ontwikkeling tot volledig mens. Verder zat ik na orkaan Irma in een denktank voor jeugd- en jongerenprojecten tijdens de wederopbouw en zit ik nu in een denktank over de voedselvoorziening en voedselkwaliteit op de eilanden.”

 

Advies

 

“Er wordt vaak een erg positief beeld geschetst van het studentenleven in Nederland. Het eerlijke verhaal? Er zijn momenten dat alles mislukt, dat je maandenlang moet huilen en dat je ontbijt, lunch en avondeten bestaan uit één pizza. Iedereen is rond zijn 23ste wel een keer een puinhoop. Ik ben het ook. Het is geen probleem als je een keer een toets niet haalt of zonder werk zit. Je mag fouten maken en struikelen, zolang je maar naar voren valt en er iets van leert. Hoe ben je gegroeid? Het is daarnaast belangrijk om mensen te zoeken op je eigen frequentie, het liefst met meer ervaring. Ze zaten ooit in een vergelijkbare situatie en kunnen je adviseren.”

 

Dankbaar

 

“Inwoners van St. Eustatius steunen anderen Statianen. In woorden én met een positieve houding. Het hele eiland is trots als een Statiaan slaagt voor een examen. Ik ben hen dankbaar en vooral de mensen die de tijd en moeite hebben genomen om in mij te investeren als mens. Mijn moeder, mijn oma, mijn tantes, mijn peettante, de dames bij het de arbeidsbureau en vele anderen. Docenten van mijn middelbare school die kennissen uit hun eigen netwerk in Nederland vroegen om mij te helpen toen ik geen stageplek kon vinden. In zulke situaties mag je niet ondankbaar zijn.”

 

Stichting Ocan ondersteunt Caribische Nederlanders bij het bereiken van hun individuele en gedeelde ambities en doelstellingen. ocan.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter.

 

 

 

 

Ocan’s Spotlight: Solange Wilson

Solange Wilson 300 x 300
Foto: Solange Wilson

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan plaatst dit jaar elk week één van hen in de Spotlight. Deze week Solange Wilson uit Saba, specialist in online-communicatie, vrijwilliger bij de Unleashed Potential Group en blogger van Thoughts of Sol.

Auteur: Otti Thomas

“Ik had een mooie en onbezorgde jeugd op Saba, maar wist als kind al dat ik het eiland zou verlaten om te gaan studeren. Ik zag mezelf in een leidinggevende functie. Een zakenvrouw of manager. Op mijn 17de, na high school, ging ik dus naar Nederland voor de HBO-studie International Business in Groningen. Het was een ramp. De studie sloot niet aan op mijn sterke kanten en mijn persoonlijkheid. Mensen met wie ik sprak, vonden het zelfs raar dat ik voor international business had gekozen. Communicatie was mijn sterkste kant. Toen ik van studie wisselde, ging het goed. Communicatiewetenschap was een brede studie waarmee ik verschillende kanten op kon. Sociale media waren in opkomst en werden door ondernemers gebruikt om hun bedrijf verder te helpen. Interessant is dat sociale media veel mogelijkheden bieden. Je kunt kiezen welk verhaal je wil vertellen. Je kunt kiezen of je het persoonlijk wilt gebruiken of zakelijk. En op basis van reacties zie je hoe je verhaal is ontvangen en waar je het aan kunt passen. Ik hielp verschillende vrienden met hun sociale media en koos ook stages op dat vlak. Na het behalen van mijn HBO-diploma haalde ik mijn master in Bedrijfscommunicatie en Digitale Media aan de Universiteit van Tilburg.”

 

Obstakel

“Ik moest wennen toen de studie International Business niet lukte. Ik begreep het niet, want ik had tot dan toe eigenlijk nooit gefaald. Die verkeerde keuze heeft me uiteindelijk wel bij de juiste studie gebracht. De echte teleurstelling was dat ik geen werk vond met mijn master in communicatie. Alle bedrijven zochten iemand die net afgestudeerd was maar tegelijkertijd al vijf of tien jaar ervaring had. Na elke sollicitatie hoorde ik dus dat ze iemand hadden gevonden die meer geschikt was. Of iemand die ze al kenden. Ik vond het lastig. Ik ging aan mezelf twijfelen. Uiteindelijk stond ik voor een keuze: zelf als ondernemer beginnen of een manier zoeken waarop ik de gevraagde ervaring kon krijgen. Ik koos voor die tweede optie. Ik ben gaan werken bij Primark, een kledingwinkel met betaalbare mode. Ik begon als medewerker en klom snel op naar een managementfunctie. Eigenlijk ben ik daar ook bezig met communicatie. Boodschappen van de leiding overbrengen aan het team. Mensen adviseren over de benadering van klanten. Voortdurend wisselen tussen Engels en Nederlands, want het is een bedrijf met een internationaal team. Als vrijwilliger voor de Unleashed Potential Group ben ik daarnaast echt actief op mijn eigen vakgebied.”

 

Helpen

“Unleashed Potential Group is een organisatie van mensen uit Saba, St. Eustatius en vooral St. Maarten. Ik zet hun communicatieafdeling op. UPG wil vanuit Nederland een bijdrage leveren aan de eilanden, vooral op sociaal economisch vlak. Tegelijkertijd bieden we studenten, afgestudeerden en anderen die afkomstig zijn van de eilanden een mogelijkheid om praktijkervaring op te doen, waarmee ze op termijn terug kunnen naar hun geboorte-eiland. Dan hebben ze de ervaring die  aansluit op hun diploma en kunnen ze ook een salaris vragen dat past bij dat diploma en die ervaring. In mijn blog Thoughts of Sol deel ik mijn ervaringen over de weg naar succes. Eerst vooral mijn gevoel over de moeite die het koste om werk te vinden, maar vanaf nu de lessen die ik geleerd heb. Die ervaringen kunnen een inspiratie zijn voor anderen.

 

Dankbaar

“Ik heb veel te danken aan mijn familie. Ik zou er niet zijn zonder mijn vader en moeder. Mijn vader is charismatisch, humoristisch en expressief. Als publieke figuur is hij erg aanwezig op Saba. Mijn moeder heeft een sterke focus en is heel vastberaden, maar ze is op Saba minder zichtbaar dan mijn vader. Ik ben ook beïnvloed door mijn oudere broers en zussen. Veel van mijn favoriete muziek of films ken ik via hen. Als jongste van het gezin, scheel ik tien jaar met hen, dus mijn leeftijdsgenoten hebben vaak nooit van die films of muziek gehoord. Ik heb daarnaast veel steun aan tantes, nichten en neven in Nederland.”

 

Inspiratie

“In het jaarboek van mijn school werd ik omschreven als Most Likely to Succeed, dus de persoon met de meeste kans om iets te bereiken. Ik krijg energie van mijn overtuiging dat ik het ga redden. Ik ben vastberaden om succes te hebben. Die focus en die droom zijn mijn voornaamste motivatie. Als ik terugkijk dan blijkt dat mijn wensen en verwachtingen op de een of andere manier zijn uitgekomen. Ik wilde een leidinggevende functie en bij Primark heb ik die ook in zekere zin. Ik wilde kleine- en middelgrote bedrijven helpen met hun online-strategie en dat doe ik bij UPG. Nu droom ik van een conferentie waarin ik mensen toe kan spreken over leiderschap. Een soort TED-talk over communicatie. Maar ik ben me er bewust van dat dingen kunnen veranderen, dus ik leg me niet vast op iets specifieks.”

 

Advies

“Als je iets echt wil, dan lukt het ook. Als kind hoorde ik soms dat ik het door mijn familie makkelijker zou hebben dan anderen en natuurlijk spelen omstandigheden een rol. Maar veel belangrijker zijn de keuzes die je maakt. Ik heb zelf gekozen om te studeren, ik heb zelf besloten om na het eerste jaar in Nederland te blijven en door te zetten, ik heb zelf gesolliciteerd bij Primark. Al die keuzes hebben me een klein stapje dichter gebracht bij mijn dromen.”

 

Stichting Ocan ondersteunt Caribische Nederlanders bij het bereiken van hun individuele en gedeelde ambities en doelstellingen. ocan.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter.

DCP 2017

Click here to visit the 2017 Gallery

PARTNERS & SPONSORS

logo Antiliaans Netwerk
BAM_HOR_L_RGB
ocanlogo
ADCS logo verkleind
Gemeente Den Haag Logo