DCpearls 2015

DCpearls 2015

DCpearls 2015

What inspires you? DC Pearls 2015, Gala/Award Show

Nieuws

Uitnodiging: Caribbean Business Hub netwerkbijeenkomst, do. 16 maart 2017(17.30h), Den Haag

Caribbean Business Hub logo uitnodiging
Crowdfunding biedt kansen! (maar welke kant gaat de Politiek op?)

Het politieke klimaat in de Verenigde Staten is veranderd, Colombia gaat goed maar Venezuela blijft een vraagteken. En wat gaan de verkiezingen op 15 maart in Nederland brengen? Ook de inwoners van de BES hebben die dag hun verkiezingsdag.
Binnenkort gaan ook de inwoners van het land Curacao naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.
Als ondernemer hoop je dat alle politieke partijen samenwerken om de economie te helpen versterken. Gaat dat gebeuren?
Mogelijk dat op 16 maart (goed) nieuws over de ontwikkelingen te melden is!

Graag nodigen we u uit voor een inspirerende avond op 16 maart 2017 bij het Curacaohuis in Den Haag. Met dank aan het Curacaohuis en Capital Circle kunnen we een interessant programma bieden met veel gelegenheid tot netwerken. We zorgen ervoor dat u weer energie krijgt om nieuwe zaken op te pakken dit voorjaar! Na de inloop en registratie vanaf 17:30 uur:

 1. Opening door CBH
 2. Actuele ontwikkelingen in Nederland en Curacao
 3. Crowdfunding by Capital Circle
 4. Netwerken

De avond wordt uiterlijk om ca 20:30 afgesloten.Meld u snel aan via email. Leden krijgen voorrang. Wilt u graag kennismaken met ons netwerk? Word lid of meld u vrijblijvend aan (dan kijken we of er nog plaats vrij is).
Houd onze website in de gaten voor het definitieve programma.

Uitnodiging: Politieke café: arbeidsmarkt discriminatie en racisme jegens Surinaamse-Nederlanders, vr. 3 maart 2017 (18.30h), Amsterdam

SIO Politieke cafe uitnodiging
Politiek café: arbeidsmarkt discriminatie en racisme jegens Surinaamse-Nederlanders op vrijdag 3 maart van 18:30 tot 22:00 uur in Vereniging Ons Suriname Amsterdam.

In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart organiseren het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en New Urban Collective (NUC) een politiek café waarbij het onderzoek “Je moet twee keer zo hard werken” gepresenteerd zal worden. Daarnaast zullen ervaringsdeskundigen, politici, beleidsmakers en het publiek in dialoog gaan over racisme, discriminatie en de sociaaleconomische positie van Surinaamse Nederlanders.

Wat kunnen de verkiezingen, politici en beleidsmakers betekenen voor Surinaamse Nederlanders? Wat kan de Surinaams-Nederlandse gemeenschap zelf doen om haar sociaaleconomische positie binnen de samenleving te bevorderen? Hoe kunnen Surinaamse-Nederlanders ondanks de  obstakels die racisme en discriminatie kunnen opwerpen toch hun positie verbeteren?

Onderzoek: ‘Je moet twee keer zo hard werken’

Het SIO heeft een onderzoek laten uitvoeren door NUC over de racisme, discriminatie en de sociaaleconomische positie van Surinaamse-Nederlanders. Surinaamse-Nederlanders doen het steeds beter in het onderwijs. De tweede generatie weet steeds vaker het hoger onderwijs en hogere niveaus op het MBO te bereiken. Ondanks de verbeterde positie in het onderwijs is de werkloosheid onder Surinaamse-Nederlanders nog meer dan twee keer zo hoog is dan de werkloosheid onder mensen van Nederlandse origine. Surinaamse-Nederlanders werken hard, maar wat levert het op?  Op vrijdag 3 maart presenteren we de bevindingen en gaan we hierover met elkaar in dialoog.

Wanneer? Vrijdag 3 maart 2017

Waar? Vereniging Ons Suriname: Zeeburgerdijk 19b, 1093, SK Amsterdam

Tijd? 18:30 – 22:00 uur

Aanmelden? Gratis, via het webformulier: http://bit.ly/2l3hqu5

Blijf op de hoogte via het Facebook event.

Sprekers:

 • Mitchell Esajas (New Urban Collective)
 • Tanja Jadnanansing (ex-Kamerlid PVDA, Albelda college)
 • Antoin Deul (voorzitter NinSee)
 • Sylvana Simons (lijsttrekker DENK)
 • Ixora Balootje (kandidaat Kamerlid ChristenUnie)
 • Simion Blom (GroenLinks Amsterdam)
 • Andrew End (SIO Jongerencommissie)

Onderzoek “Je moet twee keer zo hard werken”

Uit onderzoek dat in opdracht van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) is uitgevoerd blijkt dat dit met voor een aanzienlijk deel te maken heeft met discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt:

-Discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt: Meer dan 70% van de respondenten uit dit heeft de afgelopen twee jaar met racisme of discriminatie op de arbeidsmarkt te maken gehad.

-Micro agressies: 34% van de respondenten heeft te maken gehad met kwetsende grappen ofwel micro agressies: goedbedoelde opmerkingen die wel degelijk racistisch of discriminerend zijn en mensen op de werkvloer uitsluiten.

-“Je moet twee keer zo hard werken”: 38% van de respondenten wordt extra gemotiveerd om harder te werken of zichzelf te bewijzen door ervaringen met racisme en discriminatie.

Strategieën voor sociale mobiliteit: Surinaamse-Nederlanders hebben strategieën ontwikkeld om ondanks racisme en discriminatie hun positie in onderwijs en op de te verbeteren.

Benieuwd naar de rest van de bevindingen? Kom dan op vrijdag 3 maart naar het politiek café. Na de presentatie zal het onderzoek gratis te downloaden zijn. Een hard copy versie van het onderzoek zal voor €5,- te koop zijn.

Oproep: Deelname workshopserie “Van gelijk hebben naar gelijk krijgen”, januari t/m maart 2017

flyer-v3-van-gelijk-hebben-naar-gelijk-krijgen

Nederland is een land dat vele kansen biedt voor persoonlijke ontwikkeling, tegelijkertijd is er op dagelijkse basis sprake van obstakels waardoor de burger- en mensenrechten van mensen niet worden gerespecteerd. Elke dag worden er door de politie landgenoten staande gehouden omdat ze een zwarte huidskleur hebben. Op basis van hun achternaam worden jongeren niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Kinderen scoren in Nederland relatief slecht op het terrein van kennis over burgerschap, mensenrechten en rechtsstaat. De ongelijkheid in het onderwijs loopt op en op de arbeidsmarkt blijft het hardnekkig voortbestaan.

Ook in Nederland zijn mensenrechten niet altijd even vanzelfsprekend. De Nederlandse overheid zou mensenrechten serieuzer moeten nemen in plaats van achterover te leunen. Maar hoe dwing je echte aandacht af? Hoe overtuig je ambtenaren en politici van je standpunten? Hoe schrijf je een effectieve brief aan een minister? Wanneer zet je een lobby-actie op touw en hoe zet je daarbij de media in?

Om verandering teweeg te brengen zijn lobbyvaardigheden en politieke skills essentieel. N.U.C., Ocan en de nieuwe burgerrechtenorganisatie Kompass organiseren daarom een serie interactieve workshops. Lobbyspecialisten leren je de fijne kneepjes van het vak. Samen maken we een lobbystrategie gericht op gelijke kansen in het onderwijs en aandacht voor het slavernijverleden. Er zijn maximaal 10 plaatsen. Grijp deze kans en schrijf je nu in voor deze serie! In de aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen zijn mensenrechten misschien wel belangrijker dan ooit.

Wat?: Workshopserie “Van gelijk hebben naar gelijk krijgen”
Wanneer? 23 januari, 30 januari, 13 februari, 27 februari en 11 maart 2017
Kosten: €15,-
Aanmelden? Mail je cv en motivatie uiterlijk zondag, 8 januari 2017 info@nucnet.nl

Voor deelname heb je nodig:
• HBO of Universitair denk- en/of werkniveau
• Goede communicatieve vaardigheden in het Nederlands op alle niveaus
• (Aantoonbare) betrokkenheid bij de thema’s mensenrechten, slavernijverleden en/of gelijke toegang tot onderwijs
• Passie om zich in te zetten voor mensenrechten en beschikken over overtuigingskracht
• Interesse in politiek en lobby strategieën om invloed uit te oefenen op beleid, wet- en regelgeving

Ocan krijgt per 1 januari 2017 nieuw bestuur, John Leerdam nieuwe voorzitter

 

 

De Ocan redactie heet de heer John Leerdam welkom als nieuwe voorzitter van Stichting Ocan. We danken Helberg voor  de vele jaren trouwe dienst aan de Stichting waar hij zich bewezen heeft als mensen verbinder. Helberg heeft Stichting Ocan naar een hoger niveau getild en de Stiching dichter bij de gemeenschap weten te brengen.
We gaan een waardige afscheid nemen van onze geliefde oud-voorzitter Helberg. Wij houden u op de hoogte hierover.
Ocan redactie

persbericht-nieuwe-voorzitter-stichting-ocan-definitief-webversie-p1 persbericht-nieuwe-voorzitter-stichting-ocan-definitief-webversie-p2

Uitnodiging: ‘Making Inclusion Work’ symposium i.s.m. ENAR, wo. 7 dec. 2016(13.30-17.30h), Rotterdam

Vanaf nu kunt u voor het gratis symposium Making Inclusion Work georganiseerd door Ocan in samenwerking met het European Network Against Racism (ENAR) aanmelden. Dit doet u door hier te klikken en het aanmeldformulier in te vullen.  Het symposium vindt plaats aan het Erasmus Universiteit Rotterdam, Van der Goot gebouw. Wees er snel bij!

uitnodiging-ocan-symposium-making-inclusion-work-final-webversie-ii

VACATURE: GZ-psycholoog (m/v) – Stichting Verslavingszorg & Psychiatrie Caribisch Nederland

GZ-psycholoog met specifieke affiniteit en ervaring in het behandelen van kinderen en jeugdigen

(voor 32-40 uur per week, standplaats Sint Eustatius of Saba Caribisch Nederland)

SVP-CN biedt intensieve ambulante- en klinische zorg aan bewoners van Caribisch Nederland. Deze multidisciplinaire zorg is gericht op zowel cliënten met complexe en chronische psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, als ook de kortdurende behandeling. Zij biedt tevens consultatieve ondersteuning aan ketenpartners en systemen rondom de cliënt.

 Wat zijn je taken?

 • Je treedt op als behandelaar en je participeert als zodanig in MDO;
 • Je verricht algemeen en / of specifiek onderzoek door het afnemen en interpreteren van diagnostische testen, het voeren van therapeutische gesprekken en het uitvoeren van systematisch dossieronderzoek;
 • Je formuleert een behandelplan en voert deze uit;
 • Je bewaakt de voortgang van de behandeling en toetst de vooraf gestelde einddoelen. Je voert daartoe tussenevaluaties uit en stelt de eindevaluatie op;
 • Je intervenieert en geeft consultatie in crisissituaties;
 • Je geeft behandelinhoudelijke adviezen aan collega hulpverleners vanuit jouw expertise als GZ-psycholoog;
 • Je communiceert (schriftelijk) met ketenpartners en brengt intern rapportage uit;
 • Je neemt deel aan relevant werkoverleg en adviseert en ondersteunt als zodanig bij de beleidsontwikkeling binnen de stichting.

Wat vragen wij van je:

 • Je beschikt over de registratie tot gezondheidszorgpsycholoog conform de wet BIG; 
 • Je hebt ruime kennis en ervaring in het behandelen van kinderen en jeugdige cliënten met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek. Je hebt ervaring in systemisch werken; 
 • Je hebt minimaal 4 jaar werkervaring binnen de specialistische ggz; 
 • Je beschikt over een brede kennis van psychopathologie en psychodiagnostisch onderzoek;
 • Je houdt je op het vakgebied actueel door aansluiting bij de betreffende beroepsvereniging;
 • Je spreekt vloeiend, Engels en Nederlands en je kunt je in beide talen ook schriftelijk goed uitdrukken;
 • Je bent bereid om regelmatig te reizen tussen Sint Eustatius en Saba en je participeert hier binnen beide teams.  

Wat bieden wij?

De inschaling van de GZ-psycholoog is op basis van ervaring en kennis op FWG 65, minimaal $ 4.064,- en maximaal $ 5.940,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband.

Interesse?

Indien je interesse hebt in deze functie ontvangen wij graag jouw sollicitatiebrief met CV vóór 22 november 2016 op e- mailadres secretariaat.cn@novadic-kentron.nl

Voor nadere informatie over de functies kunt u contact opnemen met:

–       Kenneth Cuvalay, manager voor Sint Eustatius en Saba , mobiel + 5993184975 of per e-mail: kenneth.cuvalay@svpcn.com.

of

–       Erik Jansen, directeur, mobiel +31 622517465, of +599-7961009 of per email: erik.jansen@svpcn.com,

Een uitgebreide functiebeschrijving is op verzoek beschikbaar.

Inschrijvingen geopend: Black Achievement Month ‘Let Them Shine’ netwerkevent, vr. 28 okt. 2016, Den Haag (17.30h)

uitnodiging-deelname-bam-let-them-shine-netwerkevent-28-okt-2016-final

De inschrijvingen voor de netwerkevent ‘Let Them Shine’ in het kader van de Black Achievement  Month zijn nu geopend.
Surf eenvoudig naar URL bit.ly/letthemshine om je aan te melden. Je krijgt hier je gratis ticket en de mogelijkheid om jouw voorkeuren qua relevante thema’s op te geven. We zien je graag op 28 oktober!

Oproep: kom naar het Tweede Kamerdebat over de ‘Bosmanwet’, wo. 28 september 2016 (10.35h), Den Haag

Tweede Kamer debatteert over vestigingseisen voor Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren

Op woensdag 28 september om 10.35h ‘s ochtend vindt het vervolg plenaire debat antwoord 1e termijn en 2e termijn plaats over de vestigingseisen voor Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Wij roepen eenieder die in de gelegenheid is wederom aanwezig te zijn op de publieke tribune. Laat zien dat je opkomt voor de rechtspositie van Caribische Nederlanders en voor Grondwetartikel 1.

De ingang van de Tweede Kamer is Lange Poten 4, naast Nieuwspoort. Het debat vindt plaats in de plenaire zaal.

Met het wetsvoorstel beoogt de VVD ‘kansarme’ Caribische Nederlanders de mogelijkheid te ontzeggen om zich te vestigen in Nederland. De wet geldt niet voor overige kansarme Nederlanders. Het wetsvoorstel druist ons inziens regelrecht in tegen de meest fundamentele grondrechten.

‘Small island developing states’

De economieën van ‘small island developing states’ (SIDS) – zoals een aantal Caribische (ei-)landen (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn formeel geen SIDS, maar ‘Non-UN Members/Associate Members of the Regional Commissions)  –  kunnen worden “bemoeilijkt door de grote afstand, het insulaire karakter, de kleine oppervlakte, een moeilijk reliëf en klimaat en de economische afhankelijkheid van enkele producten, welke factoren door hun blijvende en cumulatieve karakter de ontwikkeling van deze gebieden ernstig schaden”. De Caribisch-Nederlandse eilanden hebben niet voor niets de beschermde status van LGO (‘Landen- en Gebieden Overzee’) van de EU, bedoeld om ontwikkelingskansen te vergroten. De eilanden kansrijk maken lijkt ons inziens veel meer gerechtvaardigd en effectiever voor de ontwikkelingsmogelijkheden van jongeren dan het ontzeggen van burgerrechten aan de bewoners van deze eilanden.

Mensenrechten ipv vestigingseisen

Sinds 1974, al 40 jaar, worden voorstellen gedaan door de Tweede Kamer om de immigratie vanuit de ‘Antillen’ naar Nederland te beperken. Tot nu toe zonder resultaat. Ons pleidooi is en blijft: voor positieverbetering van Caribische Nederlanders is een daadwerkelijk mensenrechtenbeleid in het gehele Koninkrijk dé oplossing; het ontnemen van mensenrechten aan bepaalde groepen is hét probleem. Laten we daar de komende 40 jaar aan werken. Welke politieke partijen doen mee?

Wij hopen u allen te zien woensdagochtend 28 september 2016 om 10.35h in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerdebatten

Voor actuele tijden van plenaire debatten, checkt u svp de website van de  Tweede Kamer .

NOMINATE

Nominate your favorite Caribbean role models now! (new event date soon!)

PARTNERS & SPONSORS

Sponsor Logos ssc stichting studyfinanciering curacao
fruzitimelogo
gemeenterotterdam
ocanlogo
Sponsor Logos-1_passat