Epi Drost Posted on 2:04 pm

20 tips voor jou en je huisgenoten om de energierekening te verlagen

Het leven is ontzettend duur. Denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse boodschappen, je zorgverzekering en de huur of hypotheek. Gelukkig kun je de kosten verlagen door gezellig samen te wonen met huisgenoten. Wij geven 20 tips om je energierekening nóg meer omlaag te brengen als je jouw huis deelt met anderen!

1. Turn it down
Wiens taak is het nu eigenlijk om de thermostaat lager te zetten voor het slapen? En wie bepaalt de temperatuur overdag? Maak hier afspraken over, want voor elke graad die je de verwarming lager zet, bespaar je al gauw € 50,- tot € 80,- per jaar. Wij hebben acht handige thermostaat-tips voor je.

2. Iets minder lang douchen
Je hebt een belangrijke dag voor de boeg dus je neemt meer tijd dan normaal voor je douchebeurt. Lekker lang douchen is heerlijk, maar jouw portemonnee denkt daar anders over. Het kost namelijk flink wat geld om het hele album van Nielson onder de douche te zingen. Korter douchen zal je uiteindelijk aanzienlijk geld gaan besparen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu.

3. Beetje ovendreven
Tijd om te koken. Hartstikke lekker die quiche die je in gedachten hebt, maar de oven een uur voorverwarmen is een beetje overdreven. Gebruik de oven niet langer dan nodig, want dat zorgt voor onnodig energievebruik. En o ja; laat de deur van de oven nog even openstaan als je culinaire hoogstandje klaar is. Zo hoeft de verwarming minder hard te werken omdat de hitte uit de oven de ruimte helpt opwarmen.

4. Kleine wasjes, grote wasjes…
Liever alleen grote wasjes! Probeer altijd te wassen met een volle wastrommel want dit scheelt een hoop kleine wasjes en dus veel warm water. Vraag bijvoorbeeld eens aan je huisgenoot wat voor wasje hij of zij gaat doen en of er nog wat bij kan. Bovendien hoeft alles niet altijd op 40 en 90 graden Celsius gewassen te worden, vaak voldoet 30 of 40 graden ook. Check meer wastips van onze Bespaarbazen!

5. Hangop
Tenzij je extreem veel waarde hecht aan zachte handdoeken of dezelfde dag nog je net gewassen kleding aan moet, heb je geen droger nodig. Als je de droger niet gebruikt, bespaar je een hoop stroom. Genoeg motivatie om je was op te hangen dus. Zo bespaar je aardig wat geld en houd je dus meer geld over voor een biertje of wijntje op het terras. Gebruik je toch een droger? Kies dan voor een droger met een groen energielabel.