Epi Drost Posted on 2:15 pm

Energieverkopers aan de deur en op straat: voordelig of niet?

Je bent vast wel eens telefonisch benaderd of aan de deur verrast door een energieverkoper. Deze verkopers vertellen je de mooiste verhalen en bieden je de allerlaagste energieprijzen. Denk je. Helaas is dat vaak niet het geval en daarom zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hier voortaan tegen optreden. Wij leggen uit waarom je beter geen contract telefonisch of aan de deur afsluit.

1. De prijs
De contracten die op deze manier aangeboden worden, zijn vaak standaard contracten. Dit zijn contracten zonder korting of actietarief. Dus eigenlijk precies dezelfde die je op de site van energieleveranciers vindt. Het kan ook zijn dat je een iPad of barbecue cadeau krijgt. Dit klinkt als een mooi welkomstcadeau, maar eigenlijk is het een sigaar uit eigen doos. Deze energiecontracten zijn meestal erg duur, aangezien je het cadeau eigenlijk gewoon zelf betaalt. Zonde. Energiecontracten die je aan de deur, op straat of telefonisch aangeboden worden, zijn dus niet voordeliger.

2. Vergelijken is lastig
Waarschijnlijk vraagt de verkoper naar je energieverbruik. Grote kans dat je dit niet uit je hoofd weet. Daarom zal de verkoper uitgaan van een standaard verbruik. Dit kan afwijken van wat je daadwerkelijk verbruikt. Je weet waarschijnlijk ook niet precies wat de tarieven zijn die je nu betaalt. En de verkoper ook niet. Daarom gaat deze uit van een standaardtarief. Het aanbod dat jij te zien krijgt, is dus vaak niet realistisch voor je situatie.