Epi Drost Posted on 2:16 pm

Groei aantal contracten oranje stroom zet niet door

Waar twee jaar geleden oranje stroom (groene stroom die in Nederland is opgewekt) nog in opmars was, is die trend nu gestagneerd. De vraag is er wel, er is alleen sprake van te weinig aanbod. Groene stroom uit Europa wordt daarentegen steeds populairder. Van alle verkochte stroomcontracten op Pricewise.nl bestaat 57% uit groene energie uit Europa. De prijs én het feit dat mensen steeds milieubewuster zijn, spelen een rol bij deze stijgende populariteit.

Aantal aanvragen contract met oranje stroom bijna gelijk
In 2017 steeg het aantal ‘oranje stroom contracten’ exorbitant. Een jaar ervoor koos namelijk 8% van de Pricewise-klanten voor oranje stroom en in 2017 was dit meer dan verdrievoudigd; 26% om precies te zijn. De stijging was zo hoog omdat in die periode energieaanbieders als Powerpeers, Vandebron en Vrijopnaam oranje stroom actiever aanboden. Daarnaast waren de prijzen toen ook heel scherp. In de tussentijd is het aantal klanten dat kiest voor oranje stroom niet veel meer opgelopen. Momenteel kiest 28% voor stroom van Nederlandse bodem.

Wel vraag maar te weinig aanbod
Er is wel vraag naar oranje stroom, maar het productie-aanbod blijft simpelweg uit. Met als gevolg dat oranje stroom schaars is. Hans de Kok, directeur van Pricewise zegt hierover: “Omdat er schaarste is, betaalt de consument hier meer voor. De energietarieven van oranje stroom zijn gemiddeld 5 tot 10% hoger dan bijvoorbeeld die voor Europese groene stroom.” Een andere oorzaak voor het stagneren van de groei is het feit dat er de afgelopen tijd minder aanbieders van oranje stroom zijn bijgekomen. Hierdoor is er ook geen extra aanbod bijgekomen. Tot slot stappen grote bedrijven steeds vaker over op oranje stroom, waardoor er nog minder overblijft voor de rest.